Skeeleren

Wie na de winter de schaatsen met spijt naar de zolder brengt, kan tijdens de zomermaanden zijn hart ophalen met skeelers, inline skates of rolschaatsen.
Skeelers
Skeelers van deze tijd? Mooi niet!
Ben jij er zeker van dat de skeeler van deze tijd is, dan heb je het goed mis! Rond 1700 was er een slimme Nederlander die het schaatsen in de zomer wilde voortzetten. Hij verving de ijzers door houten cilinders en ging van start. Of hij er ver mee kwam is onbekend, maar wel blijkt de skeeler dus een eeuwenoude uitvinding!

Skates, skeelers en rolschaatsen
Voorheen zat het grote verschil tussen skates en skeelers in het aantal wieltjes, respectievelijk 4 en 5. Inmiddels hebben beide exemplaren over het algemeen 4 wielen, waarbij die van de skeeler groter zijn. Natuurlijk mogen we de rolschaats ook niet vergeten. Weet je nog, de blauw gekleurde exemplaren met een grote gele nop? Waarom ga je niet even terug in de tijd? Kijk of je het nog kunt!

Spieren
Skeeleren is niet alleen leuk, het is een goede manier om in vorm te komen (of te blijven) en aan je spierkracht te werken. Het is goed voor je beenspieren, bilspieren, armspieren en je rug. Ook doet het wonderen voor je hart- en vaatstelsel zodat je er goed uitziet én je goed voelt.

Veiligheid voorop
We willen je natuurlijk niet ontmoedigen maar skeeleren, inline skates of rolschaatsen is niet zonder risico. Vooral vrouwen boven de 50 moeten oppassen vanwege hun brozere botten. Het wordt sterk aangeraden om kniebeschermers, polsbeschermers en een helm te dragen. Als je valt, ben je in ieder geval goed beschermd.

Kopen of huren
Als je nog niet zeker weet of skaten iets voor jou is, kun je eerst een paar huren of lenen. Ga je tot een koop over, dan kun je eventueel rommelmarkten afstruinen of op Internet kijken naar goedkope, tweedehands paren. Voor een nieuw paar skeelers van een goede kwaliteit, ben je al snel € 100 kwijt. Let op: De goedkoopste exemplaren zijn ook vaak de minst comfortabele!

Ga naar een goede sportwinkel. Hier vind je een uitgebreide collectie en personeel dat bereid is je te helpen als je vragen hebt. Koop skeelers liever niet in een speelgoedwinkel.

De juiste pasvorm
Neem geen overhaaste beslissingen als je skeelers koopt. Probeer ze ten minste 20 minuten aan te houden zodat ze zich kunnen vormen naar je voeten. Als je de verkeerde maat koopt, heb je geen zin meer om ze aan te trekken!

In het park
Heb je eenmaal het juiste paar te pakken, dan is het park de perfecte plek om te beginnen. De wegen zijn er glad en breed en je komt geen auto’s tegen. Kies wel een park zonder hellingen, je moet immers nog leren remmen!

Als het kan, oefen dan tijdens de rustige uurtjes. Niet in het weekend dus, maar bijvoorbeeld op een doordeweekse ochtend. Op die manier loop je zo min mogelijk kans op botsingen met anderen. Je kunt ook een paar lessen nemen. Hier word je echt een stuk zekerder van.

Remmen en draaien zijn belangrijke technieken. Als je de basis eenmaal onder de knie hebt, zou je je kunnen aansluiten bij een vereniging of mee kunnen doen aan een evenement. Heb je hier interesse in? Bekijk dan zeker de website van www.belgianinlinecenter.be

.